3 Kasım 2011 Perşembe

Tamam mı devam mı?

Meksika’yı nasıl bilirsiniz? Birkaç gün önce bana sorsaydınız geniş yuvarlak şapkalı bıyıklı amcalar, dikenli dev kaktüsler ve tuzuyla limonuyla adamı cin gibi çarpan Tekila gelirdi aklıma... Ama yazıma konu olan haberden sonra Meksika tanımım 360 derece değişti. Bence Meksika artık evlilik kurumunu gümbür gümbür sallayacak bir fay hattı.

Adamlar tekilaları shut yapmayı bırakmış şapkalarını önüne alıp düşünmeye başlamış ve yeni bir yasa tasarısını ortaya atmış. Tasarıya göre çiftler evlenecek, iki sene sonra tamam mı devam mı diye soracaklar birbirlerine, tamam diyenlerin evlilikleri boşanmaya gerek kalmadan iptal olacak. Tak şapkanı koluna herkes kendi yoluna misali. Devam diyenlerin evlilikleri de yenilenen 2 yıllık sözleşmeleriyle birlikte devam edecek.
Hemennn aaa ne saçma şey diyip kestirip atmamak lazım. Bu uygulamayla boşanma oranlarını düşürmeyi hedefliyorlar. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de de böyle bir tasa hortlamış. Hortladığıyla kalmış tabi… Sonra Meksika’da söz konusu yasa yırtık dondan çıkar gibi çıkıvermiş. Ülkemizde her konuya söyleyecek bir sözü mutlaka olan ünlüler ve bu sesler arasında sesini duyuramayan uzmanlar konuşmaya başlamış.  Hülya Avşar uygulamayı desteklemiş, uzmanlardan bazıları bu ne böyle eskimeden çoraplarımızı atalım mı yani demiş, bazıları olmaz arkadaş bu iş böyle açalım bir evlilik okulu önleyelim boşanmaları diye konuşmuş falannn filannn..

İki ucu boklu değnek diyebileceğim bir konu üzerine bende iki tuşa basmazsam çatlarım… En iyisi yazayım… Şimdi bir zamanlar ölüm bizi ayırana kadar diye başlayan evlilik yeminleri böyle bir uygulama olursa aaa kontrat bitene kadar diye değişecek mi yani. Evlilik kurumunda bazı şeylerin ters gittiği aşikar. Dünya değişiyor, kadınlar değişiyor, şartlar, koşullar değişiyor. Ve artık insanlar ölüm onları ayırana kadar aynı yastığa baş koyamıyorlar. Hoppp bakıyorsun dün elele bugün geliyor biz boşandık diyor. Bu yüzden bazı şeyleri sorgulamaktan kaçmamak gerekiyor diye düşünüyorum. Sorgulayalım ki düzeltelim…. Eşlerimize, sevgililerimize yaptığımız odun geldi odun gitsin muamelesi yapmayalım şu güzelim kuruma. Yoksa bu kazana düşen son nesil biz olacağız.. Bizden sonrakiler layy layyy layy…
Böyle bir uygulama bence tam bir devrim olur… Ortalık karışır karışmasına da tapun bende yavrum defteri de kapanır… Çevremde mutlu mesut takılan bir sürü çift bu uygulamadan sonra tamam diyip yollarını ayırırlar eminim. İki yıl bir çatı altında yeterde artar birçok insana. Boşanma masrafı yok, ay daha şunun şurasında ne kadar oldu da boşandın diyen tipler yok, evlenip üç ay sonra çocuk sahibi olmak yok,  böyle olunca boşanmış anne baba arasında bir tenis topu gibi fırlatılan çocuklar yok…  Evlenmesem mi acaba bir ömür boyu aynı adamı, kadını nasıl çekerim derdi yok. İki sene sonra soracaksın tamam mı devam mı?

Madalyonu diğer tarafına çevirelim bir de… Eğer böyle bir uygulama hayata geçerse gör bak o zaman evlileri… Kim ak, kim kara çıkar ortaya. Kaybetme korkusuyla çabalamalar, heyecanı yitirmemek için atılan taklalar, bir de özveri, fedakarlık girer devreye. Hani her zam döneminden önce birkaç ay çalışanlar gaza gelir, gece gündüz çalışır ya… İki seneye altı ay kala birbirini gerçekten seven evli çiftler de aşk tazeleme yarışına girerler kesin.

Sonra gelsin hediyeler, romantik yemekler, aşk öpücükleri… Yok öyle evlilik rehavetine kapılmak, koltukta kıç büyütmek, göbek kaşımak! Gerçekten seviyorsan, devam dedirtmek için çabalayacaksın.
Yani sevgili uzmanın dediği gibi çoraplarımızı eskimeden atalım mı yani diye bakmayacaksın olaya… Çorapları kokutmayacaksın, o dolma parmakların uçlarını delip çıkmayacak öyle… İyi bakacaksın çoraplarına ki sıcacık olsun ayakların!

Bu kadar geveledin hadi söyle bakalım senin kontrat da bitmeye yaklaştı tamam mı devam mı diye sorarsanız bana çok politik davranırım, tartışmaya girmem, susma hakkımı kulanırımJ Cesareti olan varsa konuşsunJ

Yazan: Leyla


6 yorum:

  1. Eğer evlilik "nasılsa 2 yıl sonra karar vericez" diye başlarsa pek bir ayran olmaz o yoğurtla gibi geliyor bana. Bunun yerine evlilik öncesi 1-2 yıl aynı evde yaşama daha sağlıklı gibi... Eninde sonunda bu süre çiftin birbirini tanıması için değil mi? Hem böylece resmi bir işleme de gerek olmaz.

    Ama örf-adet-anane korkusu olmayacak tabi :) Bu olay Türkiye'de... Eninde sonunda o çift sevişecek ...:)

    YanıtlaSil
  2. Bu da farklı bir bakış açısı... Ama aynı evde yaşama olursa sonunda kimse evlenmez... Örf adet konusunu söylemiyorum bile:)))

    YanıtlaSil
  3. Meksika oyle bir yerki,ne yasa cikarsa ciksin ne olursa olsun ulkede yasayanlari sasirtmaz.Dediginiz yasa Mex. City de cikar buyuk ihtimal.Bu ulkedede eyalet sistemi oldugundan o eyalette cikan yasa sadece orayi kapsayabilir.Gecen senede gay larin evliligine yasal izin cikmisti.25 milyon nufuslu biryer,Istanbuldan hallice :-)

    Ulkede evlilik yasi cok dusuk,cocuk aldirmanin suc oldugu,16 yasina gelen kizlarin anne oldugu bir ulke.Boyle bir yasanin cikmasi en cok bu insanlari rahatlatir.Zaten bu ergenler biraz buyuyup hayati anlayinca bosaniyorlar.

    Ha bosanmak kulfetlimi derseniz,adliyeye bile gitmeden bosaniyorsunuz,evinize avukat geliyor mal paylasimi sonra herkes kendi yoluna :-)

    Nerden mi biliyorum,3uncu senem bu guzel ulkede.

    YanıtlaSil
  4. Yorumların için çok teşekkürler, bu anlattıklarından sonra Meksika için küçük ama dünya için büyük bir adım gibi geldi bana bu uygulama:) Meksika'nın tekiladan ibaret olduğunu düşünen biriydim, bundan sonra Meksika diyince sadece aaa tekila içiyor bunlar demiycem. Bu arada çok enteresan anlattıkların... Birçok kişi Meksika'da yaşama hayalleri kurar herhalde bu bilgilerden sonra:) Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Bende gelmeden once cok tedirgindim,ama gorunce butun bakis acim degisti.Herkesin gormesi gereken bir ulke,beklerim efendim,Meksikadan Sevgiler...:-)

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil